Allergie


Allergie is een overmatige reactie van het lichaam die komt door invloeden van buitenaf (allergenen). Daardoor komen bepaalde stoffen, zoals histamine, in het lichaam vrij die de allergische reactie veroorzaken zoals hooikoorts.

De oorzaak van een allergie is vaak lastig te vinden: pollen, huismijt, dieren(haar) en contact met bepaalde stoffen of metalen kunnen een allergie veroorzaken, vaak na herhaald contact. De reacties zijn verschillend bv. niezen, tranende ogen, een loopneus, hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook een geïrriteerde huid met jeuk en uitslag. Sigarettenrook of de airconditioning kunnen ook tot allergische symptomen leiden.

Als de oorzaak van een allergie bekend is zal het meestal mogelijk zijn het contact te vermijden: stoffige tapijten en kussens met huismijt kunnen worden opgeruimd en soms moeten huisdieren ook het veld ruimen. Het eten van noten, snoepgoed en bepaalde voedingsstoffen kan ook worden vermeden.

Vaak is het onmogelijk de oorzaak van de allergie (het allergeen) te vinden of om het te vermijden (b.v. pollen). In dat geval zijn er geneesmiddelen die kunnen helpen. Deze werken door de zogenaamde Histamine 1-receptor te blokkeren zodat het onder invloed van het allergeen vrijgekomen histamine geen allergische reactie van het lichaam meer kan veroorzaken.

Ten slotte ... er is nu ook een allergie-supermarkt. De moeite waard!Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.