Tuin


Door zuinig te zijn met water in de tuin beperkt u ook de hoeveelheid afvalslib die ontstaat na waterzuivering, en bespaart energie voor drinkwaterwinning, bereiding en transport.


Sproeien
* Door niet iedere dag water te geven, maar bijvoorbeeld eenmaal per week een flinke hoeveelheid zullen de planten langere wortels ontwikkelen waardoor ze ook dieper in de bodem water kunnen vinden. Zo zult u ook in droge tijden minder water hoeven te geven.
* 's Ochtends vroeg sproeien heeft de voorkeur. Als 's avonds wordt gesproeid, blijven de planten de hele nacht nat en zijn daardoor gevoeliger voor schimmels. Sproeit u bij (felle) zon dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Verder kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken waardoor de bladeren verbranden.
* Geef uw bloemen en planten gedoseerd water bij voorkeur met een gieter. Een tuinslang verbruikt veel meer water; tot wel 18 liter per minuut. Gebruik bijvoorbeeld een regenton of schaf een besproeiingsset aan waarmee u uw waterverbruik doseert.
* Regenwater is voor sommige toepassingen een goed alternatief voor leidingwater. U kunt het opvangen met behulp van een regenton.

Bloemen & Planten & Gras
* Zet de tuinplanten op een goede plek. Een dorstige plant die graag in de schaduw staat, heeft in de zon wel erg veel zorg en water nodig.
* Een luchtige bodem houdt meer water vast. U kunt de bodem zelf verbeteren met compost of humus.
* Geef planten rondom de wortels water, liefst zo gericht mogelijk, met een gieter. De sproeier kan worden gebruikt voor het gazon.
* Maai het gras niet te kort. Langer gras geeft meer schaduw, heeft meer wortels, er is sprake van meer fotosynthese en dus meer energie. Sproeien is dan bijna niet nodig.


Bron en meer informatie ...

Bespaar water door bijvoorbeeld het gebruik van de regenton "Elke druppel telt" ...

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.