Ruilhandel & Bartering


Ruilhandel en bartering zijn een oude vorm van handel drijven die tegenwoordig, vooral in arme streken, nog steeds wordt toegepast.

Ruilhandel was voor de uitvinding van het geld de enige manier van handelen. Ondanks dat tegenwoordig bijna overal geld als ruilmiddel gebruikt wordt, bestaan er nog steeds verschillende vormen van ruilhandel.

Als er sprake is van betaling in natura, wil dat dus zeggen dat er sprake is van ruilhandel. In natura betekent dat er betaald wordt met producten uit de natuur, dus zonder de tussenkomst van geld.

Sommige verzekeringen, zoals die voor een uitvaart, betalen uit in natura, dat wil zeggen dat men de zorg draagt voor de kist, dragers en dergelijke, waarbij er voor deze diensten niet hoeft te worden betaald.


Lokale ruileconomie (trade exchange)
* Een dergelijke uitwisseling van diensten vindt men in een lokale ruileconomie (trade exchange). Een economie die is gebaseerd op directe of indirecte ruilhandel. Vroeger werden de goederen en diensten in een lokale ruileconomie direct geruild.
* Een Ruilkring is een kring van mensen, die onderling diensten en goederen met elkaar ruilen. Harmen doet de boekhouding voor Anne, Anne verft het plafond voor Marianne, Marianne verstelt een broek voor Joop en Joop maait het gras voor Harmen, enz.
* Het bijzondere van een Ruilkring is, dat men voor de diensten en goederen nĂ­et met contant geld hoeft te betalen. De deelnemers van de Ruilkring betalen met een eigen ruilmiddel. Alle transacties worden genoteerd op ruilkringcheques, die je kunt "verzilveren" bij de administratie. De organisatie noteert alle ruilhandelingen.
* Als men iets wil hebben gaat men naar de persoon met een waardevol object dat de ander accepteert als ruilmiddel. Wanneer beiden akkoord gaan met de ruil krijgt de ene persoon het ruilmiddel (dit kan een dier zijn of een voorwerp of een dienst) van de andere en omgekeerd.


LETS-kringen
LETS staat voor Local Exchange Trading System (LETS). In Nederland bestaan verschillende Ruil- of LETS/-kringen. Noppes is de grootste LETS-kring van Nederland.
Meer informatie over "ruilhandelsystemen en organisaties" ...

Meer informatie over "bartering" ...

Meer informatie over de Letswebshop.nl ...

Kijk ook eens naar "hergebruik" en "tweedehands" ...

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.