Hybride auto's


Hybride auto’ zijn voertuigen die uitgevoerd zijn met twee of meer aandrijftechnologieën. Vaak gaat het om een combinatie tussen een verbrandingsmotor (of diesel of benzine) en een elektrische motor.

De beste hybride auto’s hebben een regeneratief remsysteem. Dit betekent dat bij het remmen energie wordt gegenereerd en opgeslagen in onboard accu’s. Zo wordt dus een gedeelte van de energie teruggewonnen die in eerste instantie nodig was om de auto in beweging te krijgen.

Er zijn voor- en nadelen.

Voordelen
* Hybride auto’s hebben een milieuvriendelijk imago omdat ze een relatief lagere verbruik hebben en omdat ze in het stadsverkeer minder uitstoot hebben;
* De overheid stimuleert de aankoop van zuinige personenauto’s door lagere BPM belasting tot 2013 en daarna komt er een CO2-taks. Voor leaseauto’s in Nederland geldt ook een 14% fiscale bijtellingregeling. Voor zwaar vervuilende auto’s ligt de bijtelling al snel rond 25%.
* Ondanks de hogere aanschaf prijs is deze relatief snel terugverdiend. Dit door de fiscale stimulering vanuit de overheid en de lagere brandstofkosten. Met een hybride auto kun je tot ongeveer 40% aan energie besparen.

Nadelen
* Hybride auto’s zijn erg complex en bestaan uit veel meer motoronderdelen. Dit maakt het duurder en er moet meer energie gestopt worden in de productie en recycling ervan dan bij een normale auto;
* Dieselmotoren kunnen eigenlijk net zo efficiënt zijn als hybride auto’s. Alleen hebben ze meer uitstoot van stoffen zoals stikstofoxiden (NOx), koolstofdioxide (CO2) en fijn stof (PM10). Dit heeft een negatief impact op de luchtkwaliteit.
* Hybride aandrijving is het meest efficiënt als je bijvoorbeeld in files rijdt. De accu’s zijn ook zwaar waardoor ze bij deze snelheden de auto juist afremmen.
* Doordat de elektromotoren eigenlijk te stil zijn vallen ze minder snel op in het verkeer. Hierdoor wordt de kans op aanrijdingen groter.

Als u van plan bent om heel weinig auto te gaan rijden dan zou je kunnen overwegen om te gaan carpoolen.U kunt ook autodaten of huren. wanneer dit noodzakelijk is.

Bij veel rijden en op lange afstanden is het voordeliger om een compacte energiezuinige kleine auto te kopen.

Kijk hier voor aktuele informatie over elektrisch en hybride autorijden.


Bron en meer informatie ...

Nog meer informatie ...

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.


Ook "kampeerautos" komen in hybride uitvoering ...