Eerlijke handel algemeen


Eerlijke handel of fair trade bevordert het volgen van sociale en ecologische regels bij internationale handel, in het bijzonder bij de export van arme landen naar het ge´ndustrialiseerde westen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bieden van een eerlijke prijs voor een product, waarmee een prijs bedoeld wordt die in verhouding staat tot de productiekosten, en niet een prijs die bepaald wordt door de verhoudingen op de internationale markt.

In Nederland wordt eerlijke handel onder andere gepromoot door de wereldwinkels, die inkopen bij gecertificeerde importeurs, en door bepaalde keurmerken voor eerlijke handel, zoals het Max Havelaarkeurmerk. Ook in de supermarkten vindt men producten onder het Fairtrade/Max Havelaar-keurmerk, zoals onder andere: koffie, thee, cacao, ijs, bananen, sinaasappels, mango's, druiven, mandarijnen, ananassen, hagelslag, chocopasta, rijst en wijn.

In Nederland is de naam fair trade in het bezit van het bedrijf Fair Trade Original. Dit bedrijf, dat ook het domein fairtrade.nl in bezit heeft, stond tot 1994 bekend onder de naam SOS Wereldhandel en eerder onder de naam Stichting SOS (Steun Onderontwikkelde Streken).Bron : www.wikipedia.nl

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.