Water


Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Water in Nederland is nog steeds volop aanwezig en relatief erg goedkoop. Maar de productie ervan kost toch energie en ook het afvalwater zal moeten worden gezuiverd. Wees daarom zuinig met water.

Van al het water op de aarde is 1% drinkwater, 95% zeewater, 3% ijs en 1 % sterk vervuild of onbereikbaar (te diep).

Ons drinkwater is niet alleen goedkooop, maar ook van uitstekende kwaliteit. Bronwater is veel duurder.

Kraanwater wordt gemaakt van grondwater en oppervlaktewater. Door de toenemende vervuiling hiervan kost het steeds meer energie en chemicaliën om er schoon drinkwater van te maken. Waterverspilling is dus een vorm van energieverspilling. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van water verdroging van met name natuurgebieden. Een huishouden gebruikt per jaar gemiddeld 124 m3 water.


Wist u overigens dat ...

- We slechts 2% van het water dat we gebruiken drinken? Toch is al het water dat we gebruiken drinkwater, óók dat waarmee we het toilet doorspoelen;
- We per jaar 500.000 "waterflesjes" kopen terwijl we deze ook prima kunnen (her)vullen met ons prima kraanwater? Zo sparen we het milieu omdat deze flesjes niet hoeven te worden geproduceerd en scheelt ons geld;
- Met het voorspoelen van de afwas u gemiddeld 320 glazen water gebruikt , terwijl het afvegen van de vuile vaat vrijwel hetzelfde effect heeft?
- Uit een normale kraan gemiddeld 12-15 liter water per minuut stroomt en uit een douche 12 tot 30 liter?
- U bij het gebruik van de kraan een "doorstoombegrenzing" (ook bekend als een perlator) kunt installeren om de hoeveelheid water te beperken. Hierbij bespaar je ook het gas dat nodig is om het water te verwarmen.
- U bij het handen wassen bij het inzepen het beste de kraan dicht kunt doen i.p.v. het water continu te laten stromen waardoor veel meer zeep en water in de afvoer verdwijnt dan nodig is. Dit bespaart elke keer minstens de halve hoeveelheid zeep en water.


Kijk hier voor tips bij het douchen & baden ...

Kijk hier voor tips bij het gebruik van water bij uw tuin ...

Kijk hier voor verschillende waterbesparende produkten ...

Watersparing kan ook via regentonnetje "Elke druppel telt" ...

Kijk ook eens in de "Vrekkenkrant" voor tal van "besparingstips" ...

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.