Eten & Drinken


* Eet voornamelijk seizoenprodukten en streekprodukten van Nederlandse bodem. Seizoenprodukten zijn vaak goedkoper en streekprodukten hebben een veel korter vervoerstraject en komen niet uit energievretende kassen.

* Eet wat vaker vegetarisch. De produktie van vlees vraagt nogal wat energie.

* Bent u met zijn tweetjes? Gebruik dan passende filterzakjes voor uw koffiezetapparaat. Goedkoper en u gebruikt minder papier.

* Door gebruik te maken van retourflessen wordt het milieu in belangrijke mate gespaard. Deze herbruikbare verpakkingen zijn veel beter dan wegwerpverpakkingen omdat ze de grote hoeveelheid flessenafval tegengaan en het gebruik van verse grondstoffen voor nieuwe verpakkingen beperken. Via o.a. automaten in supermarkten kunnen de retourflessen worden ingeleverd.

* Glazen bekers voldoen prima, maar belangrijk minder breekbaar en een prima duurzaam alternatief zijn de herbruikbare bekers uit kunststof. Bovendien goed afwasbaar, aangenamer en decoratiever en bovendien milieuvriendelijker dan wegwerpbekers.

* Neem de lunch mee in een brooddoos in plaats van in wegwerpverpakking zoals plastic, broodpapier of aluminiumfolie. Zo help je ook de afvalberg te verkleinen. Nog een voordeel: Het brood en beleg kunnen niet worden geplet.

* Soep is het lekkerst als je dat zelf maakt. Bovendien spaar je het milieu. Soep in blik of een andere verpakking vraagt immers om de productie en het vervoer van deze verpakkingen en leidt tot het vergroten van de afvalberg. Wil je bij de soep toast of iets dergelijks serveren, koop die dan aan in grootverpakking.

* Het eten van tussendoortjes als deze het gewone eten vervangen is af te raden. Kies voor fruit in plaats van koekjes of snoep. Fruit is niet alleen gezond maar ook milieuvriendelijk. Het hoeft immers niet verpakt te worden. Kies je voor koekjes en dergelijke, koop dan die die niet afzonderlijk zijn verpakt. Is bovendien goedkoper.

* Wist u dat pasta ook gaar wordt, als u het aan de kook brengt en dan het deksel op de pan doet en het gas uitzet? Dat zou betekenen dat als alle 7.3 miljoen huishoudens dat zouden doen we elke keer 7 minuten gas besparen. Goed voor het milieu en de portemonnee.


Kijk ook eens in de "Vrekkenkrant" voor tal van "besparingstips" ...

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.