Brandstof


De brandstof in de auto kan verschillen :


Autogas
LPG (Liquefied Petroleum Gas) of autogas wordt gebruikt als brandstof in mengselmotoren voor onder andere auto's. Het is een mengsel van propaan (C3H8) en butaan (C4H10). Afhankelijk van de buitentemperatuur worden de twee gassen in een bepaalde verhouding gemengd. Bij hogere temperaturen wordt meer butaan gebruikt, terwijl bij lagere temperaturen meer propaan aan het mengsel wordt toegevoegd omdat butaan bij lage temperaturen niet genoeg verdampt.

Benzine/diesel
Dit is een fossiele brandstof die ontstaat na de winning van aardolie.

Aardgas
Dit is ook een fossiele brandstof die ontstaat bij hetzelfde proces dat aardolie oplevert. Stoot in vergelijk tot benzine en diesel veel minder fijnstof en stikstofociden uit, is zuinig in gebruik en stil.

Biobrandstoffen
Dit is een verzamelnaam voor brandstoffen op dierlijke of plantaardige basis.

Biodiesel
Deze brandstof wordt vooral van koolzaadolie gemaakt.

Bio-ethanol
Bio-ethanol is ethanol dat wordt gebruikt in speciaal aangepaste motoren en gewonnen wordt uit biomassa en/of biologisch afbreekbare afvalresten. Veel gebruikte grondstoffen zijn suikerriet, suikerbieten, mais, tarwe en gerst (is in feite alcohol).

Brandstofcel
In auto's kan een soort warmetekrachtcentrale worden ingebouwd. Door een elektrochemisch proces wordt waterstof omgezet naar water, waarbij electriciteit vrijkomt om de auto aan te drijven.

Eletriciteit
We zien steeds meer ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Groengas
Groengas wordt gemaakt uit afvalstromen als groente, fruit en tuinafval (gft), rioolwater of huisvuil. Voertuigen die op groengas rijden, kunnen ook op aardgas rijden. Groengas heeft namelijk dezelfde chemische samenstelling als aardgas, maar is gemaakt van biologisch materiaal. In Nederland zijn er inmiddels tal van groengas/-aardgasvulpunten. Kijk hier eens voor meer informatie.

PPO (Pure Plantaardige Olie)
Een alternatief voor diesel en wordt net als biodiesel gemaakt van plantaardige olie (zonnebloemen, koolzaad).

Kijk ook voor de rubrieken hiernaast of vul onderstaand uw specifieke zoekwens in.